Om Skiathos

Skiathos är en mycket bildskön ö med grönskande natur och genuin grekisk kultur. Ön ligger öster om Grekland i Egeiska havet och är inte mer än 47km2 stort. Trots den ringa ytan finns det massor att göra vare sig du reser med barnen, partnern eller med kompisarna. Tack vare sitt läge har Skiathos mycket varmt och behagligt klimat större delen av året.

skiathos_500x282

Den gröna ön

Till skillnad från de flesta andra grekiska öar har Skiathos en lite säregen natur och miljö p.g.a. sin varierande vegetation som gör ön häpnadsväckande grön och vacker. Skiathos är en relativt liten ö med sin 50km2 och du kan ta dig runt ön med båt på ett par timmar. Intressant är att Skiathos, så vitt vi vet, aldrig bytt namn och är en av de få öarna som inte gjort det. Troligen kommer namnet från det grekiska ordet skia som betyder skugga, vilket hänvisar till alla träd som växer på ön eller skuggan från bergskedjan Pelions på det grekiska fastlandet.

Skiathos har endast en stad och det är huvudstaden Skiathos stad. Här hittar du det mesta du kan önska som barer, diskotek, butiker och restauranger. Staden pulserar verkligen under högsäsongerna och blir full med människor från framförallt Europa. Skiathos stads hamn fylls under sommaren med en imponerande samling båtar – allt från småbåtar till lyxiga yachter och är bara det värt en resa till staden.
Säsonger på Skiathos

Om du vill ha största möjliga drag och möjlighet att träffa tusentals andra turister ska du resa under sommaren mellan juli och augusti. Då är det verkligen högt tryck på Skiathos och speciellt utelivet blir fantastiskt. Är du ute efter mer lugn ska du undvika dessa högintensiva månader. Istället passar maj till juni eller september till oktober betydligt bättre. Då kan du ta det lugnt och njuta av den harmoniska stämningen som råder på ön.

Skiathos är väldigt populärt efter att Abba-filmen “Mamma Mia!” utspelar sig på ön. Speciellt skandinaver och engelsmän dras till Skiathos, men också bl.a. tyskar, italienare och irländare hittar sig hit.